Uncategorized

BOLA: beschermengel van het ongeboren kind
Estados Unidos Mexicanos, of gewoon Mexico zoals wij het hier in Nederland noemen. Het land met ruim 124,5 miljoen inwoners dat bekend staat om zijn guacamole, taco’s en tequila maar ook om zijn oude geloofsculturen en oude tradities. Een van deze tradities is de Mexicaanse Bola, ook wel zwangerschapsketting genoemd!

Maya-geschiedenis
De Bola is een vorm van versiering die afkomstig is van de honderden jaren oude Maya-geschiedenis en gebruikt werd om goede geesten aan te roepen of om de draagster ervan te beschermen. Dit sieraad hangend aan een lange ketting noemt men ook wel ‘harmoniebal’ of ‘engel-beller’ en kenmerkt zich door een bolvormige hanger, gevormd met een kleine bal aan de binnenkant die een prachtig subtiel maar hoorbaar geluid produceert wanneer het wordt geschud. Gedragen door aanstaande moeders tijdens de zwangerschap, rustend tegen de buik, zodat tijdens elke beweging het ongeboren kind vanaf ongeveer 16-20 weken een zachte rinkelend geluidje hoort. Het zou de beschermengel aanroepen om over ons ongeboren kind te waken en gezondheid en geluk brengen. Eenmaal geboren wordt gezegd dat dit het kind herinnert aan de veiligheid van de baarmoeder.

Onveilig
Sommige mensen beweren dat een zwangerschapsketting slecht zou zijn en de bola een stuitligging zou veroorzaken. Dit zou komen omdat de baby met zijn hoofdje richting het geluid van het tinkelende belletje zou gaan liggen. De SOV (Samenwerkende Opleiding Verloskunde), ontkrachten dit en bevestigen dat de bola 100% veilig is voor het ongeboren kind. Volgens de SOV is het hart van de moeder het geluid wat baby’s het beste horen in de buik. Zo zouden alle baby’s in een stuitligging geboren worden als zij daadwerkelijk met hun hoofdje richting geluid zouden gaan liggen. Je kunt dus met een gerust hart één van onze prachtige zwangerschapskettingen dragen, een bola is gewoon veilig voor de baby!

Vandaag de dag omarmen we nog steeds deze oude Mexicaanse traditie en dragen veel aankomende moeders de zwangerschapsketting om hun blijde verwachting te markeren en vooral om te laten zien dat ze een Proud MaMa zijn…

Rowena Visser-Van Nistelrooij – Proud MaMa