Uncategorized

“Help de eerste tandjes komen door”
Mag je ’s nachts eindelijk doorslapen, dient zich het volgende probleem al weer aan. Het is niet voor niets dat je iedereen steeds aan je vraagt of de tandjes van je kleintje al zijn doorgekomen. Het is best een happening voor je baby (en voor jullie), en zeker die pijn die hij of zij ineens in zijn of haar mond voelt. Maar dit is gelukkig niet altijd het geval. Sommigen kindjes hebben er zelfs helemaal geen last van, maar de pijn kan in sommige gevallen ook maandenlang aanhouden. En bovendien kunnen er nog een aantal vervelende kwaaltjes bijkomen. In deze blog vertellen we je alles over de eerste tandjes

Symtomen
Bij de meeste baby’s komen de eerste tandjes door als ze ongeveer tussen de 4 en 7 maanden oud zijn. Op een dag zie je een wit puntje in het tandvlees verschijnen. Er komen eerst onderin het mondje twee snijtanden en daarna boven nog twee erbij. Hierna volgen de tanden aan beide kanten daarvan onder én boven. Als je kindje ongeveer 1 jaar oud is, heeft hij of zij acht snijtanden.

Meestal zorgen doorkomende tandjes ervoor dat je baby wat aanhankelijker wordt, veel huilt en vaak onrustig is. Maar ook luieruitslag, rode wangetjes en lichte koorts zijn symptomen van doorkomende tandjes. Gelukkig verdwijnen deze klachten ook weer als het tandje er eenmaal is. Ook de eetlust kan door de pijn wat afnemen. Uiteraard blijft het wel belangrijk dat hij of zij voldoende eet en drinkt. Gekoeld eten zoals een koude banaan of wat yoghurt kan prettig zijn voor je baby en er voor zorgen dat er wel wat voedsel en vocht binnenkomt.

Doorkomende tandjes
De mond van je baby is een heel stuk kleiner dan die van een volwassene. Daarom krijgt je baby eerst een melkgebit. Dit zijn kleinere tanden en met dit melkgebit leert je kind in de eerste levensjaren praten, kauwen en slikken. Het melkgebit telt in totaal twintig tanden en kiezen. Een volwassen gebit echter telt achtentwintig tanden en kiezen (plus vier verstandskiezen).

De doorkomende melktanden in het kindergebit volgen een vast patroon en spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling van het blijvend gebit. Het beïnvloedt zelfs het aangezicht van je kind.

5 tips bij doorkomende tandjes

  • Geef je kleintje wat extra aandacht, dat leidt wat af
  • Geef gekoeld eten of drinken, dit verlicht de pijn
  • Masseer met een koude vinger het tandvlees
  • Geef een bijtring of speen, kauwen en zuigen geeft verlichting
  • Breng met een wattenstaafje een paar druppels pijnstiller aan (b.v. Dentinox of Chamodent)

Waar moet je op letten?
Is er een tandje is doorgekomen zouden de klachten moeten verdwijnen. Als dat niet het geval is dan kan het zijn dat je baby gewoon ziek is. Het is dan ook verstandig om te checken of álle klachten worden veroorzaakt door doorkomende tandjes. Houden de klachten langer aan, raadpleeg dan je huisarts of vraag het na bij het consultatiebureau. Dit geldt zeker als je kleintje drie dagen of langer (hoge) koorts heeft.

Poetsen
Zodra de eerste tandjes zijn doorgekomen, kun je voorzichtig beginnen met poetsen met een kindertandpasta. Er zijn ook speciale tandenborstels voor peuters verkrijgbaar, hiermee kun je er beter bij. Maar let op dat je niet te hard duwt, het tandvlees is nog erg gevoelig. Als je niet goed poets is de kans op het ontstaan van tandbederf, gaatjes (cariës) en tanderosie, aanwezig. Door het poetsen worden de tanden en kiezen beschermd en je baby raakt van kleins af aan gewend aan het poetsen.

Na ongeveer twaalf maanden zijn de snijtanden compleet en na 36 maanden is het hele gebit compleet. Zodra het melkgebit compleet is gaat je kindje deze tandjes wisselen voor grote mensen tanden.

Tip: bewaar de eerste melktandjes van je baby in een leuk tanden bewaardoosje. Dat is leuk voor later!

Tandarts
Als je kleintje twee jaar oud is dan is het tijd voor zijn of haar eerste echte tandartsbezoek. Dit kun je doen als je zelf op controle gaat, neem je kindje mee en laat hem of haar rondkijken en alvast wennen aan de omgeving en de apparatuur. De tandarts kan bijvoorbeeld even in de mond kijken en de tandjes tellen. Kinderen zijn vaak minder angstig als ze meerdere positieve ervaringen hebben gehad. Het wordt aanbevolen minstens één maar liever twee keer per jaar met je kind naar de tandarts te gaan.

Slotwoord
Alle baby’s ervaren het doorkomen van de tanden verschillend; de een heeft er meer last van dan de ander en de symptomen kunnen ook erg verschillen. Het doorkomen van tandjes is een fase. Zodra er een tandje door dat tandvlees is gebroken, is de pijn vrijwel direct over. Die gebroken nachten zijn daarna als het goed is over. Geef je kleintje wat extra aandacht en liefde, maar vergeet vooral jezelf niet.