Uncategorized

Wat komt er allemaal kijken bij het inrichten van een babykamer?
Het inrichten van je babykamer is een van de leukste dingen tijdens de zwangerschap en een groot onderdeel van de voorpret. Maar wat komt er allemaal kijken bij het inrichten van een babykamer? Wij zetten een aantal tips op een rijtje zodat jij je goed kunt voorbereiden op deze leuke klus.

Ideeen
Heb jij al een beeld in gedachte hoe jou ideale kinderkamer eruit moet komen zien? Maak van te voren een moodboard en houd hierbij ook rekening met je budget. De leukste ideeën vindt je tegenwoordig op Pinterest en ook de vele tijdschriften bieden talloze voorbeelden en inspiratie. Of plan eens een dagje uit met je partner om een aantal babyzaken te bezoeken.

Ligging
Als je de mogelijkheid hebt kies dan zeker voor de ligging van de babykamer aan de rustige zijde van je huis en niet aan de kant van de weg. Want als je het raam open zet om te ventileren wil je niet dat er fijnstof van het verkeer het kamertje binnendringt. Babylongetjes zijn heel kwetsbaar als het gaat om vervuilde lucht.

Gezondheid
Het is beter om niet zelf te gaan schilderen als je zwanger bent. De dampen die bij het verven vrijkomen kunnen schadelijk zijn voor zwangere vrouwen en voor (pasgeboren) baby’s. Vraag daarom bij voorkeur je partner of iemand anders om te schilderen. Wil je toch zelf aan de slag? Zorg dan voor goede ventilatie en kies bij voorkeur een verf op waterbasis in plaats van een verf op terpentinebasis. Deze bevatten meestal minder schadelijke stoffen.

Door verf, behang, nieuwe meubels en kussens kan er een hoge concentratie aan schadelijke stoffen ontstaan. Wacht daarom niet te lang met beginnen en zorg dat je babykamer minimaal 2 maanden voor je uitgerekende datum al klaar is. Door goed te ventileren en regelmatige de verwarming aan te zetten verdampen de meeste schadelijke stoffen sneller en is de babykamer klaar voor gebruik. De invloed van de luchtverontreiniging is bij baby’s vele malen groter dan bij volwassenen omdat een baby sneller groeit. Zo heeft een baby minder longblaasjes en haalt sneller adem en kan hij naar verhouding meer schadelijke stoffen binnen krijgen. Dit kan leiden tot (blijvende) ademhalingsproblemen, zoals hoesten, astma en benauwdheid.

Kleur
Ga je voor een leuk behangetje of wil je liever een mooi kleurtje op de muur? Of een combinatie van beide? Als je het geslacht van je baby al weet kun je de kleuren van de kamer daarop aanpassen. Maar dit hoeft natuurlijk niet! Zachte pastel tinten zoals geel, groen, grijs of aardetinten zijn kleuren die goed kunnen voor zowel een jongen als een meisje en werken vaak rustgevend. Felle kleuren daarentegen kunnen je baby onrustig maken. Je kunt er beter voor kiezen de basis rustig en neutraal te houden en een aantal kleurrijke accessoires toe te voegen. Tip, bij Baby’s only hebben ze verf speciaal voor de babykamer. Klik hier om het aanbod van kleuren te bekijken

Wensenlijstje
Voordat je de babykamer gaat inrichten kun je het beste een wensenlijstje opstellen. Welke items zijn onmisbaar en welke items zijn leuk om te hebben? Op deze manier kom je minder snel in de verleiding tot onnodige aankopen (met dank aan de hormonen). Het is handig om hier van tevoren goed over na te denken. Uiteraard kan je (schoon)moeder, zus of vriendin je hierin adviseren.

Onmisbare items
We noemden het hierboven al: sommige items in de babykamer zijn echt onmisbaar. We noemen er een paar:

• Wiegje of ledikant met een degelijk matras, een veilige plek om te slapen is essentieel
• Commode met aankleed kussen en voldoende opbergruimte zodat je alle verschoningsbenodigdheden bij de hand hebt
• Relaxstoel of schommelstoel om rustige borstvoeding te kunnen geven
• Thermometer om de temperatuur van de babykamer in de gaten te houden
• Verduisterende (rol)gordijnen of rolluiken zodat je overdag de babykamer ook donker kunt maken
• Kast voor het opbergen van de kleertjes en grote objecten

Houd bij de aankopen wel rekening met de grootte van de babykamer. Veel producten zijn niet noodzakelijk, ze verhogen alleen het gemak.

Aankleding
Nu begint het leukste gedeelte deze klus: de aankleding. Met goed gekozen accessoires maak je een kinderkamer helemaal af. Denk hierbij aan lampjes, muurdecoratie, kussens, een groeimeter, knuffels en nog veel meer. Maar maak het niet té gek, de babykamer moet uiteindelijk een plek zijn waar je baby tot rust kan komen.

Veiligheid
Het belangrijkste van de babykamer is misschien wel de veiligheid. Je wil immers niet dat er ongelukken gebeuren met je kleine wondertje. Natuurlijk moeten alle producten zoals de commode en het wiegje aan de veiligheidseisen voldoen. Maar er zijn ook nog een paar andere zaken waar je rekening mee dient te houden:

• De ideale babykamer temperatuur ligt tussen de 16 en 18 graden en wordt met regelmaat geventileerd
• Zet het wiegje of ledikantje niet in de buurt van een verwarming of in de volle zon, je baby heeft zijn lichaamstemperatuur namelijk nog niet helemaal onder controle en kan daardoor makkelijk oververhit raken
• Zorg dat er geen losse snoeren, lampjes of kleine voorwerpen liggen, deze kunnen gevaarlijk zijn voor je (nieuwsgierige) baby
• Voorzie alle stopcontacten van een degelijke beveiliging, je wil niet dat je baby zijn vingertjes of ander voorwerp in het stopcontact steekt

Veel succes bij het inrichten van jullie babykamer en geniet van alle voorbereidingen!

Foto: Baby’s Only

Rowena visser van nistelrooij – Proud MaMa